Verzamelen
Verzamelplekjes in huis. Wie heeft ze niet. Ik wel in ieder geval. Onder andere op onze eettafel. Daar ligt nagenoeg altijd wel wat prullaria, wat post en dergelijke. Ook in de kast verzameld zich regelmatig het één en ander. Het zijn die plekjes in huis waar het handig is om spulletjes ‘even’ neer te leggen. Helemaal niets mis mee. Een huis is om in te leven en we hebben niet voor niets al die ruimte. Toch kan het soms zijn dat er veel van dit soort verzamelplekjes in huis ontstaan. Spullen blijven niet ‘even’ liggen maar het een soort vaste verzamelplek van van alles en nog wat geworden. Wat gebeurt er dan in huis? Hoe gaat het voor je voelen?
Onrust
Mijn ervaring is dat het er in huis onrustiger door kan gaan voelen. Daarnaast is de kans groter dat je meer gaat verzamelen op die plekken. Iets wat ‘gewoon’ in onze aard zit, zo bleek uit een documentaire die ik een aantal jaren geleden zag. Het ging over spullen op straat en over menselijk gedrag. Ze lieten als voorbeeld zien wat er gebeurt met een leeg steegje en een steegje waar spullen lagen. Het lege steegje bleef leeg en in het steegje met spullen verzamelde zich meer spullen. Zo werkt het denk ik ook met verzamelplekjes in huis.
Bewaren of wegdoen?
Mijn ervaring is dat hoe meer verzamelplekjes er in huis zijn, hoe minder overzicht je in huis ervaart. Het kan zijn dat je je spullen op een gegeven moment minder goed terugvindt. Je bent sneller geneigd om spullen te bewaren die je misschien helemaal niet meer nodig hebt, in plaats van ze weg te gooien. Dat alles kan onrustig voelen.
Patronen
Wat ik vaak doe tijdens thuissessies waarbij ‘voor alles een plek creëren’ een aandachtspunt is, is mensen bewust te laten worden van dit soort plekjes. We gaan kijken naar het patroon hierin. Waar en waarom zijn deze plekjes er en zijn ze nog nodig? Door dit samen te bespreken groeit de bewustwording en is het makkelijker om keuzes te maken welke verzamelplekjes je wel en niet meer wilt in huis.
Afspraken maken met jezelf
Ervaar je zelf onrust in huis, dan zou je kunnen kijken of verzamelplekjes daar een rol in spelen. Is het antwoord ja en wil je daar verandering in brengen? Dan zou je met jezelf kunnen afspreken waar je ‘verzamelplekjes’ wilt hebben en waar niet meer. Neem op de plekken waar je het niet meer wilt ‘de veroorzakers’ weg. Denk aan mandjes, bakjes, schalen enz. Dit zijn bij uitstek de uitnodigers om spullen ongewenst en veelal onbewust in te verzamelen. Wil je het plekje vervolgens leeg laten, dan kan. Maar te leeg nodigt ook uit tot verzamelen. Je kunt ook overwegen om er iets leuks te plaatsen. Iets waar je blij van wordt, een decoratie die niet gevuld kan worden met prullaria 😉
Samen voor alles een plek creëren
Ontdek welke balans voor jou goed voelt in huis. Betrek eventueel ook je gezinsleden erbij. Waar voelen zij zich prettig bij en hoe kun je samen voor alles een plek creëren en zo rust en overzicht ervaren? Wil je liever eens samen wandelen door je huis en gerichte inspiratie ontvangen voor jouw woonverhaal? Ontdek dan de thuissessie Ruimtespeler. Ik denk graag met je mee hoe jij rust in huis en hoofd kunt ervaren.