else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

De 5 elementen cyclus

De 5 elementen cyclus

 

Een keuze

Waarom zou je alle 5 de elementen terug willen laten komen in je woonverhaal? Een vraag tijdens de recente wooninspiratie workshop – Kennismaken met Feng Shui.

Het is inderdaad een kwestie van wel of niet willen. Want binnen Conceptual Feng Shui gaat het er niet om je voor te schrijven wat je moet doen. Ja, er worden adviezen en tips gedeeld maar er is altijd de keuze of iemand het al dan wel of niet toepast. Het is aan mij om helder over te brengen wat de waarde is van het toepassen van alle 5 de elementen wat kan bijdragen aan het maken van die keuze.

Een belangrijke tool

De 5 elementen cyclus is een belangrijke tool binnen de Feng Shui. Het zijn 5 verschijningsvormen van een kwaliteit en beweging van energie. Dat is per slot van rekening waarmee we werken binnen de Feng Shui. We werken op energetisch niveau en daar ‘spelen we mee’  door deze te analyseren en er vervolgens praktisch vorm aan te geven via ons woonverhaal en alles wat zich daarbinnen bevindt. Denk aan het toepassen van kleuren, materialen, vormen enz.

Herkenning in de natuur

De 5 elementen zijn elementen zoals we ze in de natuur ook tegenkomen. Het zijn: hout, vuur, aarde, metaal en water. De voedende cyclus is te zien in de afbeelding bij deze post. Je ziet dat ze een cirkel vormen welke de volgorde binnen de voedende cyclus toont. Het hout voedt het vuur zodat deze kan branden. Het as wat na de verbranding ontstaat is de voeding voor de aarde en de aarde welke vervolgens de metalen voortbrengt. De metalen zijn te herleiden zijn naar het water, omdat metalen onder andere het water zichtbaar maken, denk aan de condensdruppeltjes die zich tonen op het metaal. Het water voedt het hout door het te bevochtigen wat bijdraagt om hout te laten groeien.

Verschijningsvormen

Tot deze 5 elementen behoort een onderverdeling o.a. qua kleuren, materialen en vormen. Zo hebben we het water element, waartoe de kleuren blauw en zwart behoren. Maar is er ook het aarde element wat veel van de stoffering in ons woonverhaal omvat. Denk aan het toepassen van gordijnen, vloerkleden en woonkussens. Gaan we kijken naar het hout element, dan kun je ook eens kijken naar de vormen die je in huis hebt. Zie je veel slanke omhooggaande vormen? Dan kan dit een verschijningsvorm zijn van de hout energie. 

Een beweging van energie

Allemaal verbeelden deze elementen hiermee een bepaalde beweging en kwaliteit van energie. Zo wil water graag ongehinderd kunnen stromen. Hout wil graag groeien en is een wat actievere, meer yange energievorm. Aarde, die wil graag aarden. Dit is een energie die stabiliserend werkt. Dat is wat stoffering in huis ook kan doen. Denk maar aan het dempende geluidseffect van stoffering maar ook die fijne plofbank die je heerlijk laat aarden 😉

Voedend aan de bewoners

Wanneer alle elementen ruimte krijgen binnen een woonverhaal en op zo’n manier worden toegepast dat ze voedend zijn aan de functies in huis, dan is dit ook voedend voor de bewoners. Daarom is het interessant te ontdekken of alle elementen ruimte hebben binnen een woonverhaal. Het is een mooie manier om een huis voedend te laten zijn aan de bewoners. Een woonverhaal waarbinnen harmonie ervaren wordt, met als resultaat, rust in huis en hoofd.

En…je ziet ook wat rode pijlen in de afbeelding bij deze post. Want elementen kunnen soms ook botsen met elkaar. Ook dat is interessant om te onderzoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *