else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Marie Kondo in Harderwijk?

Marie Kondo in Harderwijk?
Opruimexpert

Dus jij bent de Marie Kondo van Harderwijk! Een opmerking tijdens een kennismaking op een netwerkbijeenkomst toen ik me voorstelde en vertelde wat ik doe als Ruimtespeler. Een leuke opmerking waar ik zeker om kon lachen. En ja, het werk van Marie Kondo als opruimexpert heeft raakvlakken met mijn werk als Ruimtespeler. En nee, ik vergelijk met niet met Marie Kondo. Ze is een goeroe op haar vakgebied.

Denken in categorieën

Het gaat me dan ook niet om het vergelijk. Het gaat me om de herkenning. Zo herken ik me gedeeltelijk in het werk van Marie Kondo. Dat deel waarin ze opruimt aan de hand van categorieën. Daar waar ik in het verleden vaak per ruimte aan de slag ging, is mijn ervaring de afgelopen jaren dat het werken met categorieën ook doeltreffend is.

Overzicht

Het helpt het opruimen overzichtelijk te maken. Zo krijg je bijvoorbeeld door met categorieën te werken een goed beeld van de hoeveelheid spullen. Waardoor je vervolgens beter kunt inschatten hoeveel opbergruimte je daarvoor nodig hebt.

Wat zie je in jouw huis?

Ik stel dan ook altijd de vraag tijdens een thuissessie, welke categorieën zie je terug in huis. Er zijn een aantal standaard categorieën waar je aan kunt denken: kleding, boeken, papier, allerlei (denk aan de spullen die je in rommellaatjes bewaart), emotionele spullen (denk aan foto’s, herinneringen, cadeautjes). Maar denk ook vooral aan wat de hobby’s van het gezin zijn. Zo zal een sportief gezin meer ruimte nodig hebben voor deze spullen en een gezin wat houdt van lezen is gebaat bij een grotere boekenkast.

Voor alles een plek

Klinkt misschien logisch, maar juist door er op deze manier bewust over na te denken, wordt er ontdekt of er genoeg ruimte voor alles is en waar ruimte voor gecreëerd mag worden. Ik noem het altijd ‘Voor Alles Een Plek creëren in huis’. Waarbij de focus ligt op: Wat bewaar je in huis, Waarom en Waar? Door in te zoomen op deze vragen en er vervolgens stapje voor stapje mee aan de slag te gaan, wordt er overzicht ervaren in huis en daarmee rust in huis & hoofd.

Wil je eens verder praten over dit onderwerp omdat je voelt dat je hier mee aan de slag wilt? Voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik luister graag naar je verhaal om te ontdekken of ik je als Ruimtespeler kan ondersteunen bij dit ‘voor alles een plek creëren’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *