else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Wat te doen bij ‘huisirritaties’

Wat te doen bij ‘huisirritaties’
Irritaties

Tijdens de Feng Shui cursus die ik afgelopen jaar volgde kregen we de vraag: Op welk niveau ontstaan de irritaties in huis? Dan kun je denken aan irritaties die je ervaart qua sfeer en aankleding. Maar deze vraag had betrekking op de irritaties die ontstaan tussen de bewoners.

Want ja het is gewoon zo, iedereen is verschillend. Zo hebben we dan ook allemaal onze gewoontes en doen we de dingen op ‘onze eigen manier, waar we ons prettig bij voelen. Wat ook tot uiting komt in ons woonverhaal.

Opruimklusjes

Bij ons thuis gaan de irritaties met name over het opruimen van de spullen (lees een 11 jarige zoon die tas, jas en schoenen het liefst gewoon van zich afgooit) en o ja…het bed even rechttrekken in de ochtend’ schiet er regelmatig bij in. Kort samengevat, de irritaties gaan met name over de huishoudelijke (opruim)klusjes.

Hoe ik om ga met deze irritaties? Dat kan heel verschillend zijn. Soms gewoon even tot 10 tellen en denken ja, ach oké, voor deze keer ruim ik het op. Soms schiet ik uit mijn slof. Maar vaak roep ik zoonlief er bij en laat hem de weg bewandelen die hij heeft afgelegd bij thuiskomst. Dan weet hij inmiddels al hoe laat het is

Waarom de irritaties?

Hoe we er mee omgaan is één, maar misschien net zo interessant is ons af te vragen waarom het ons irriteert?

In mijn situatie merk ik dat het me er met name om gaat dat ik graag het gevoel van samen ervaar. Dat het niet zo moet zijn dat ik het allemaal wel doe en regel. Dat ik hulp kan verwachten en ieder zijn/haar eigen stukje verantwoording draagt.

Met dat ik het woord verwachten schrijf, weet ik dat het daar soms mis gaat. Verwachten, wachten dat een ander je begrijpt en doet wat jij graag wil, zo werkt het niet in de praktijk.

Ruimte maken

De uitdaging ligt vaak dan ook bij het kenbaar maken van ons gevoel. Dat je kan uiten hoe je je voelt als je bijvoorbeeld steeds andermans rommel voor je voeten hebt.

Het gaat er niet om om vingers te wijzen wat mij betreft. Het gaat erom van elkaar te snappen wat we nodig hebben en om daar samen een weg in te vinden.

Woonverhaal als spiegel

In dat opzicht is een woonverhaal niet anders dan een persoonlijk verhaal. Sterker nog, ik zie het als een mooie spiegel. Want samenwonen, is samenleven en dat betekent ook rekening met elkaar houden en tegelijkertijd ook ruimte ervaren om je behoeftes te uiten, ook in een woonverhaal.

‘Huisirritatie’ is dan ook een onderdeel wat terug kan komen tijdens de Woon Inspiratie Workshops die ik organiseer. We gaan met een Feng Shui bril inzoomen op dat wat je ervaart thuis en in je woonverhaal en waar je graag verandering in zou willen zien. Met als doel creatieve oplossingen voor je te ontdekken. Laten we gaan van irritatie naar inspiratie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *