else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

De 5 elementen in conflict met elkaar

De 5 elementen in conflict met elkaar

 

De 5 elementen

In een eerdere blog schreef ik over de 5 elementen cyclus welke gehanteerd wordt binnen Conceptual Feng Shui. Het zijn 5 verschijningsvormen van een kwaliteit en beweging van energie welke waarneembaar is o.a. in ons woonverhaal en welke in een voedende cyclus aanwezig kan zijn.

Destructieve cyclus

Maar ook kunnen elementen in conflict met elkaar zijn. Ook wel de destructieve cyclus genoemd (zie de afbeelding bij mijn vorige blog, de rood getekende pijlen) . Het is het hout wat met zijn wortels de aarde woelt. Het vuur wat het metaal doet smelten. De aarde wat modder maakt van water. Het metaal wat als een kapmes de groei van hout kapt en het water wat het vuur blust.

Onbewuste spanning

Vanuit de Feng Shui bezien kunnen dit de (onbewust) ervaarbare spanningen in huis zijn. Er klopt iets niet, het voelt niet goed. Maar de vinger op de zere plek leggen, dat lukt niet. Het analyseren van een woning op basis van Feng Shui kan bijdragen aan het duiden van deze (onbewust) ervaarbare spanning waarbij er onderzocht wordt op welke manier de elementen al dan wel of niet voedend aanwezig zijn en waar er zich dus eventuele conflicten tonen.

Het huis of de mens zelf

Dat onderzoeken kan op twee niveaus: wat toont het huis en bijbehorend plattegrond en wat hebben de bewoners toegevoegd? Het zijn twee verschillende lagen die beide geanalyseerd worden met behulp van de 5 elementen cyclus. Dit kun je zien als de vraag stellen: Welke energie krijgt veel ruimte en welke energie ligt onder druk? Wat vervolgens verder onderzocht kan worden op basis van levensaspecten zoals deze voorkomen in ieder mensenleven.

Diepgang

Dat maakt Feng Shui voor mij zo interessant. Want het gaat een laagje dieper. Ja, er is daar de laag van het onderzoeken van de dynamiek tussen de 5 elementen wat zich heel praktisch kan vertalen naar keuzes in het woonverhaal, denk aan kleur-, vorm- en materiaalgebruik. Maar het is ook waardevol te bekijken welke ruimte een levensaspect al dan wel of geen ruimte krijgt in iemands woonverhaal en daarmee ook in het dagelijkse leven. Dit biedt inzichten en tools om via het woonverhaal te spelen met deze levensaspecten en ze zo meer ruimte te geven. Dit is dan ook wat naar voren komt bij een Feng Shui analyse en advies. Een uitgebreide analyse met diepgang voor wie klaar is om via het woonverhaal een laagje dieper bij zichzelf te komen.

Ervaren

Zo heb ik zelf onlangs ook een ervaring gehad waarbij ik een laagje dieper mocht. Want ja, ook in ons woonverhaal wordt er nog volop gespeeld. Het toepassen van Feng Shui juist in onze eigen situatie maakt dat ik het niet enkel vanuit kennis maar ook vanuit ervaring kan delen. Hierover zal ik later meer delen. Iets met kleurbekennen en de emotie die dit oproept.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *