else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Hoe maak je een moodboard?

Hoe maak je een moodboard?
 
Wat past bij jou?

Een moodboard is een ideale tool om inspiratie te bieden wanneer je met je woonverhaal aan de slag wilt. Er zijn zo veel mooie woonstijlen, maar wat past bij jou? Wat is jouw unieke woonsfeer?

Ik geloof dat het bij het creëren van een woonsfeer belangrijk is om verder te kijken dan de woonstijlen. Het is waardevol om in te zoomen op de vraag: Wat wil ik ervaren in huis om van daaruit te ontdekken hoe je daar vorm aan kunt geven. Het maken van een moodboard kan je daarbij helpen.

Vertel je verhaal in woord en beeld

Het is een combinatie van werken met woord en beeld. Want je woorden, jouw verhaal zeggen veel over je wensen. Je woorden vertalen je gevoel. Wanneer je dit aanvult met beeld wat je inspireert, beelden die jij terug wilt zien in je woonverhaal, dan is je verhaal compleet en kun je aan de slag!

Maar hoe pak je dat aan? Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ik werk als volgt:

Een tastbaar board

Zelf ben ik fan van het “ouderwetse” knippen en plakken en een echte collage te maken. Het heeft het grote voordeel dat je het daarmee tastbaarder maakt en je kunt het in huis een plekje geven om zo geïnspireerd te blijven. Gebruik bijvoorbeeld een foam board of houten plank als basis. Verder heb je een schaar, lijm, een stapel woonbladen en eventueel pen en papier nodig. Mocht je liever online je moodboard maken dan biedt Pinterest mooie mogelijkheden. Ik ga hier verder met het uitleggen van een fysiek moodboard maken.

De kracht van woorden

1. Eerst ga je in woorden omschrijven wat je wil ervaren in huis. Deze woorden zoek je op in de bladen en voeg je later toe aan je collage maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon voor jezelf opschrijven. Het doel is dat je je bewust wordt van wat je wil ervaren in huis. Mijn woorden zijn bijvoorbeeld comfortabel, gezellig en licht. Het is het antwoord op de vraag: Wat wil je ervaren in huis?

Op gevoel

2. Daarna ga je op gevoel, zonder al te veel nadenken, plaatjes uitzoeken uit verschillende bladen, denk aan de VT-Wonen of Ariadne at Home. Maar ook in bijvoorbeeld de Happinez kun je heel inspirerende beelden en teksten tegenkomen. De criteria voor het kiezen van een plaatje is dat het iets met je doet. Wat en waarom daar hoef je het antwoord nog niet op te weten. Onderzoek het vooral niet te veel, maar knip of scheur uit wat je aanspreekt.

Jouw woonsfeer

3. Wanneer je een mooie hoeveelheid plaatjes hebt uitgezocht ga je kiezen wat er daadwerkelijk op je moodboard komt. Dat doe je door in te zoomen op de afbeeldingen. Is er een duidelijke lijn te zien, denk aan een bepaalde stijl, bepaalde materiaal of kleurkeuze? Welke woorden springen eruit? Je gaat voor jezelf onderzoeken waarom een plaatje je aanspreekt. Inzoomen op de details noem ik het ook wel. Hierdoor word je je bewuster van welke details voor jou belangrijk zijn in je woonverhaal en kun je uiteindelijk ook gerichter keuzes maken.

Jouw woonverhaal

Het kan zijn dat plaatjes die je hebt gekozen uiteindelijk niet op je moodboard komen. Omdat je ze wel leuk vindt, maar ze niet passen bij jouw woonverhaal. Want dat is vaak de uitdaging. Te ontdekken wat bij jou en je huis past. Zeker wanneer je wilt voortborduren op de spullen die er al zijn is het belangrijk te ontdekken hoe je dit kunt combineren. Op deze manier aan de slag gaan met je moodboard kunnen je daar goed bij helpen.