else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Glazen deuren wel of niet doen?
Woonprogramma

Met lichte verbazing kijk ik naar de nieuwste aflevering van een ook zeker inspirerend woonprogramma op televisie. Wederom wordt er een grote glazen deur geplaatst van de hal naar de woonkamer. Het resultaat? Een lichtere hal en woonkamer. Een bijkomend effect, minder privacy.

Wat vind je fijn?

Interessant vraagstuk vind ik het dan ook: Is het een trend of is het daadwerkelijk iets wat we fijn vinden? Veel glas in huis. Zelf lijkt het me allerminst praktisch, zo veel glas. Je ziet er alles op namelijk;-). Maar dat is weer een ander aspect wat ik niet zozeer wil belichten in deze post.

Je op je gemak voelen

Wat ik wil aanstippen is de vraag: Hoe voelt het als jij lekker op de bank in de huiskamer aan het relaxen bent en je weet dat iedereen die bij je voordeur staat, zo je huiskamer binnen kan kijken? Want dat is wat ik de afgelopen weken, keer op keer zie in dit programma. De voordeur is zichtbaar vanuit de huiskamer door het veranderen van de tussendeur van een gesloten variant naar een volledig glazen variant. 

Belang van de voordeur

Vanuit de Feng Shui bezien is de voordeur een belangrijk energetisch punt. Het wordt de Mouth of Chi genoemd. Het is daar waar de energie binnenkomt en daar waar de energie ons huis verlaat. Het is ook letterlijk de plek waar we thuiskomen en vertrekken. 

Elementen

De elementen water en metaal behoren bij de functie voordeur. Welke o.a. staan voor de levensloop (water) maar ook in welke mate er regie wordt gevoerd en hoe grenzen al dan wel of niet ervaren worden (metaal). Dus ja, bij het zien van het met grote regelmaat toepassen van de glazen deuren, wat behoort tot het waterelement, wordt er iets in mij getriggerd. De vraag wat is mooi en trendy maar wat doet het (energetisch) met ons?

Het advies

Mijn advies zou dan ook niet zomaar zijn om zo’n grote open gangdeur volledig van glas te plaatsen wanneer de huiskamer vanaf de voordeur via de gangdeur direct zichtbaar is. Ik zou daadwerkelijk ook de andere aspecten meenemen in deze afweging. Licht is zeker prettig. Maar je privacy en beschermd voelen in je eigen huis ook. 

Bewustwording

Het is dan ook altijd die afweging die gemaakt mag worden wat mij betreft. Iets wat zeker naar voren komt wanneer ik een Feng Shui advies uitbreng maar ook leuk om over te sparren tijdens de workshop ‘Kennismaken met Feng Shui’.

Met verwondering wordt er veelal gereageerd als de functie voordeur ter sprake komt. Want wat is er veel over te vertellen en wat heeft ieder zo een eigen ervaring met het aankleden en gebruik van (voor)deuren in huis. Waardevol om dit stukje bewustwording te laten groeien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *