else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Spelen met kleur

Spelen met kleur
 
Kleur bepalend voor de sfeer

Kleur in huis…misschien wel één van de lastigste dingen om te kiezen wanneer je thuis aan de slag wilt. Want wanneer we voor kleur kiezen gaat het vaak om grote oppervlaktes die deze kleur krijgen. Denk aan het schilderen van een muur en de keuze voor een vloer. Grote oppervlaktes die bepalend zijn voor de sfeer.

Wisselingen op de dag

Wat het uitdagend kan maken om een kleur te kiezen is omdat een kleur iedere keer anders oogt. Gedurende de seizoenen wisselt de lichtinval in huis maar ook op de dag kan een kleur heel anders ogen door de lichtinval. Is het een zonnige dag dan oogt de kleur helder en fris. Bij een bewolkte dag oogt het ineens heel anders.

Geef jezelf de ruimte om te spelen met kleur

Er zijn een aantal dingen die ik vaak meegeef tijdens de sessies wanneer het over het maken van een kleurkeuze gaat. De eerste en misschien wel de belangrijkste is… durf fouten te maken. Het klinkt je misschien vreemd in de oren, want je wil helemaal geen fouten maken. Maar toch…jezelf de speelruimte geven om te proberen, te ontdekken welk resultaat een bepaalde kleur geeft, maakt dat je je waarschijnlijker meer ontspannen voelt in het maken van een kleurkeuze. Neem van mij aan, je zult niet de eerste zijn die een kleur kiest en later toch denkt, ik had het toch iets anders verwacht. Onze hal heeft ook 4 kleuren gekend in de afgelopen 12 jaar waarvan er echt wel een kleur tussen zat die niet het gewenste resultaat had 😉 Maar ook kan je jezelf blij verrassen wat het effect van een bepaalde kleur kan hebben in je woonverhaal.

Handige hulpjes

Er zijn natuurlijk wel bepaalde stappen die je kunt zetten die er voor kunnen zorgen dat je gerichter een kleur kiest. Een heel handige tool is bijvoorbeeld de Flexa Visualizer app. Ideaal want je kunt door een foto van de desbetreffende muur te maken er allerlei kleuren op uitproberen waardoor je gelijk ziet wat de kleur doet voor je ruimte.

Zoom in op de aanwezige kleuren

Wat ook heel interessant kan zijn is inzoomen op de kleuren die al aanwezig zijn in huis. Heb je bijvoorbeeld een mooi schilderij wat echt moet blijven, zoom dan eens in op het kleurgebruik. Welke tinten vind je zoal terug? Het zal je verbazen hoeveel meer kleuren er waarschijnlijk inzitten dan dat  je in eerste instantie dacht. Je zou één of meerdere kleuren uit het schilderij kunnen meenemen in de kleurkeuze. Het brengt namelijk rust in huis wanneer je kleuren op verschillende plekken (subtiel) terug laat komen in een ruimte.

Een moodboard als focuspunt

Een andere mooie optie is een moodboard voor jezelf te maken van sfeerbeelden die je aanspreken. Meer hierover lees in je mijn blog Moodboard maken.

Maar bovenal vertrouw op jezelf en geef jezelf een beetje speelruimte om je keuzes bij te stellen wanneer ze toch anders uit pakken dan je gehoopt had.

Mocht je inspiratie halen uit deze tools maar toch graag eens samen daar verder over willen sparren? Voel je vrij om contact op te nemen. Ik denk graag met je mee!