else@ruimtespeler.nl | 06 33 102 162

Thuiskomen

Thuiskomen
 
Er even tussenuit

De lange weekenden en vakantieperiodes zijn in aantocht. De periode waarin we vaak even lekker weg van huis gaan. Heerlijk genieten van een andere omgeving. Maar laten we gelijk even doorschakelen….hoe voel jij je als je thuiskomt? Een moment waar ik persoonlijk erg van kan genieten. Want er even tussenuit zijn vind ik heerlijk maar ik thuiskomen doe ik ook graag 😉 Ik realiseer me dan altijd hoe fijn ik het vind thuis. Hoe blij ik ben met ons huis, onze buren, de wijk waar we wonen. Het comfort wat ik mag ervaren in huis. Het is echt ons plekje.

Het is niet altijd zo geweest

Het gevoel van heerlijk thuiskomen heb ik niet altijd zo ervaren. Er was een periode dat we het gewoon niet op orde hadden thuis. Er was nog niet ‘voor alles een plek’. Het was niet zozeer een grote chaos, maar er zat geen systeem in ons huis, in hoe we met onze spullen omgingen. Maar ook de aankleding, de indeling paste nog niet bij ons.

Het is echt een proces geweest om die balans te realiseren. Een proces wat bij mij met name getriggerd werd in een periode waarin ik zelf minder in mijn vel zat. In die tijd werkte ik nog voor een werkgever en eigenlijk merkte ik meer en meer dat ik op mijn tenen aan het lopen was. Ik was net moeder geworden en na de geboorte van onze zoon moest ik echt even de balans zien te vinden in het leven. Dat was een soort kantelpunt voor mij. Ik ging twijfelen, wat wil ik eigenlijk?! Qua werk, qua tijd voor me zelf. Wat past bij me? En waarom voel ik me eigenlijk zo onrustig?

Rust in huis & hoofd

Al deze twijfels en onrust in mijn lijf en hoofd reflecteerde op een bepaalde manier in ons huis. Ik wist dat ik niet één, twee, drie antwoord op mijn vragen zou krijgen. Uiteraard ben ik wel aandacht gaan schenken hieraan en ben aan de slag gegaan met het innerlijk werk. Maar ik wist ook dat het tijd was om niet alleen met mezelf maar ook met ons huis aan de slag te gaan. Ik wilde rust in mijn lijf, hoofd en huis.

Ik ben de aandachtspunten bij mezelf, maar ook in huis gaan opzoeken. Net zoals je naar binnen keert in jezelf om te ontdekken waar je tegen aan loopt, kun je dat ook doen voor je huis. Inzoomen op datgene wat niet prettig voelt. Ik ben gaan kijken wat ik daaraan kon doen. Aan de ene kant betekende dat met de inrichting aan de slag. Maar wat voor mij net zo belangrijk was de praktische kant van wonen aandacht geven. Ik ben gaan ontspullen, gaan opruimen, gaan organizen. 

Ruimte creëren voor jezelf

Stapje voor stapje ben ik gaan kijken welke functies we belangrijk vinden in ons huis. Waar hebben we plek voor nodig? Qua spullen maar ook voor datgene wat we leuk vinden, onze hobby’s. Zo was het voor mij belangrijk om letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor mijn creativiteit. We hebben een plekje gecreëerd waar ik mijn spullen kon neerzetten en ook daadwerkelijk aan de slag kon. Een plekje voor mezelf, waar ik de spullen kon laten staan zonder dat mijn gezin er last van had.

Dit hele proces van bewust bezig zijn met mezelf maar ook met ons huis, heeft me veel rust gegeven. Mijn bewustwording omtrent mezelf maar ook de bewustwording omtrent wonen is gegroeid. Wat heb ik nodig om me prettig te voelen thuis? Om daarmee bezig te zijn is zo waardevol. Want je huis is je thuis! De plek waar je tot rust komt.

Balans

Ons huis is inmiddels al weer heel wat jaren in balans maar het is en blijft een continue proces, fijn wonen en het daarbij horende ontspullen en organizen. Ik omschrijf het altijd als: de basis hebben we gevonden. Maar vanuit die basis is je leven, je gezin natuurlijk constant in beweging. Daarin meebewegen is de grote en tegelijkertijd mooie uitdaging.