Verhuizen in eigen huis
Zoals je onlangs hebt kunnen lezen, zijn we verhuisd, in ons huidige huis wel te verstaan. Het waren drie kamers die omgegooid mochten worden. Een aardige uitdaging dus. Maar één waarbij ik helemaal in mijn element was ;-).
Plezier beleven aan het spelen met ruimte
Veranderingen doorvoeren in huis kan iets zijn waar we tegen op zien. Zeker wanneer het om een grotere hoeveelheid spullen gaat die we een nieuwe plek mogen geven. Hoe kun je dan overzichtelijk te werk gaan, er een leuk geheel van maken en plezier beleven aan het puzzelen? Ik neem je graag mee in de stappen die ik zette bij onze interne verhuizing.
Benut wat er al is
Wanneer ik veranderingen doorvoer in huis, werk ik in eerste instantie met de spullen die er al zijn. Hergebruik XXL! Niet alleen omdat hergebruik goed is voor de portemonnee en het milieu, maar ook omdat het een ideale manier is om te ontdekken wat wel of niet past bij de sfeer die je wil neerzetten.
Zo ben ik dan ook aan de slag gegaan tijdens onze interne verhuizing. De spullen waarvan ik zo goed als zeker wist dat ik ze wilde gebruiken, heb ik verhuisd naar de betreffende ruimte. Denk aan de grote items, zoals tafels, stoelen, kasten. Maar ook bijvoorbeeld de inhoud van de kasten.
De spullen waarvan ik niet zeker wist of ik ze wilde gebruiken, met name de accessoires, heb ik verzameld op een plek op zolder. Waar ik ze wel kon zien, maar waar ze niet in de weg stonden. Zo hield ik overzicht en gaf ik mezelf tegelijkertijd de ruimte om prettig te werken. Niets vervelender dan telkens struikelen over je eigen spullen
Lijnen uitzetten
Dan volgt het moment om de lijnen uit te zetten. De grote items op hun plek te plaatsen. Meestal heb ik vrij snel door waar ik deze wil neerzetten. Toch zijn er ruimtes waarbij het ook leuk is om te experimenteren. Gewoon eens ervaren hoe iets staat en voelt. Het kan dan direct duidelijk worden dat die indeling het niet is. Maar het kan ook verrassend werken. Een indeling die je niet direct bedacht zou hebben, heeft toch wel iets.
Bij het uitzetten van de grote lijnen let ik altijd op de doorstroming in een ruimte. Blokkeert niets de wandelpaden of bijvoorbeeld de deuren. Hoe voelt het als je in de ruimte staat? Kloppen de verhoudingen? Het is een combinatie van kijken en voelen. Beide verdienen aandacht wanneer je speelt met een ruimte.
Inzoomen
Wanneer de grote lijnen staan, is het tijd om sfeer in de ruimte te brengen. Wat voor mij altijd goed werkt tijdens zo’n puzzel, is in- en uit te zoomen. Met inzoomen bedoel ik, kijken naar de vorm, materialen en kleur van items. Wat is er aanwezig in de ruimte en wat wil ik toevoegen? Zijn er bijvoorbeeld veel rechte lijnen, dan kan het heel prettig zijn om zachtheid toe te voegen door een item met een ronde vorm. Zijn er veel harde materialen in een ruimte, dan kan het prettig zijn om letterlijk zachte materialen toe te voegen, denk aan stoffering in de vorm van kussens of bijvoorbeeld een vloerkleed.
Uitzoomen
Tijdens het inrichten van de ruimtes is uitzoomen net zo waardevol als inzoomen. Uitzoomen is letterlijk een paar stappen naar achteren doen wanneer je items hebt geplaatst. Je overziet het geheel en kunt zo ontdekken of het de uitstraling krijgt die je voor ogen hebt.
Wat als je vastloopt?
Nu klinkt het heel eenvoudig. Wat spullen verhuizen en weer een fijne sfeer creëren. Een beetje inzoomen en uitzoomen. Maar ik realiseer me dat het echt niet altijd zo simpel is. Ook ik had in dit proces een moment dat ik het gewoon niet zag. Dan blijf ik maar schuiven en schuiven zonder het gewenste resultaat. Wat op die momenten goed werkt is wat langer uit te zoomen. Letterlijk afstand nemen van het geheel door er tijdje niet mee bezig zijn. Een half uurtje kan voldoende zijn, meer kan uiteraard ook.
Frisse blik
Wat er dan gebeurt is dat je met een frisse blik naar het geheel gaat kijken. Je ziet het ineens weer. Het gaat misschien tegen onze natuur in, want we willen iets graag af hebben. Maar door afstand te nemen halen we onszelf uit de frustratie die kan ontstaan omdat het even niet lukt. Zo geven we ons de ruimte om een later moment met plezier en enthousiasme verder te gaan.
Terug naar de basis
Soms blijkt afstand nemen niet voldoende. Je merkt dat het niet lukt een geheel te vormen. Ik had dit bij 1 van de 3 ruimtes, de chill-kamer. Deze kamer vond ik uitdagender omdat het een hele nieuwe invulling kreeg die zowel geschikt mocht zijn voor mij en mijn yoga oefeningen maar waar ook gegamed en met halters gewerkt wordt. Dus het contrast is groter in deze kamer.
Toen ik merkte dat het puzzelen met accessoires niet werkte in deze ruimte, heb ik alle accessoires weer weggehaald zodat alleen de basis overbleef. De kamer kon zo in gebruik genomen worden en daardoor merkte ik dat de ruimte eigenlijk niet zo veel nodig had. Ik heb met name wat kamerplanten toegevoegd voor wat extra sfeer en het daarbij gelaten.
Je woonverhaal continu in beweging
Een woonverhaal is een continu proces. Er zullen altijd wensen blijven. Het mooiste is dat punt te bereiken dat het goed voelt. Wat ook mag betekenen dat er nog ruimte is voor wensen en veranderingen. Zo ook bij onze interne verhuizing. De basis die nu staat voelt goed waardoor we heerlijk genieten van de ruimtes. Maar er zullen zeker nog veranderingen doorgevoerd worden want er zijn nog wensen die niet gerealiseerd kunnen worden met de huidige spullen. Dat is vaak de mix die ik mensen ook wil laten ervaren. Geniet van het proces. Speel met de ruimtes en met wat er is. Ervaar zo een fijne basis waarin je rust ervaart in je dagelijkse leven, met daarnaast alle ruimte om weer in beweging te komen om verder vorm te geven aan je wensen.
Wil je meer ontdekken over het spelen met de ruimte in je woonverhaal? Ik organiseer speciaal daarvoor de Woon Inspiratie Workshop. Een workhop waarbij we heerlijk inzoomen op je woonverhaal en ontdekken hoe jij jouw unieke woonsfeer kunt creëren!